tiistai 5. kesäkuuta 2018

Taideharrastus jokaiselle lapselle - millä rahalla?

     "Taideharrastus jokaiselle lapselle” oli suosittu lause viime vaaleissa usean puolueen ehdokkaalla.
2
      Puhun nyt ennen kaikkea musiikkiharrastuksesta, soittamisen oppimisesta. Viime vuosien aivotutkimukset ovat osoittaneet, että se on monella tapaa hyödyllistä, kenelle tahansa.

S        Suomessa on pitkään ajateltu, että soittamisen oppiminen vaatii musikaalisuutta, jota voi testeillä mitata ja niinpä sopivat oppilaat on helppo valita. Tällainen ajattelu on kuitenkin monissa tutkimuksissa kumottu. Halu oppia ja oikea tuki ja asenne lasta kohtaan kotona ja opettajalta on paljon suurempi tekijä.

      Taiteen perusopetus. Yleinen ja laaja oppimäärä. Useat laajaa oppimäärä toteuttavat oppilaitokset, nimeltään musiikkiopistot saavat tuntikohtaista valtionosuutta opetuksen järjestämiseen. Yleistä oppimäärää toteuttavat oppilaitokset, usein nimeltään musiikkikoulu tai musiikkiopisto eivät tätä tukea saa. Laajan oppimäärän pystyvät viemään läpi noin 2 % aloittaneista. Muut opiskelevat suunnilleen saman määrän kuin yleisessä oppimäärässä, mutta valtion tukemana. 

      Yleistä oppimäärää noudattavissa oppilaitoksissa on samat yhtä pätevät opettajat kuin laajaakin oppimäärää noudattavissa. Lukukausimaksut ovat vain paljon korkeammat ja opettajien työsuhteet ja palkkaus usein vähintäänkin täytyy sanoa epämääräiset. 
6
      Musiikkia opiskelevat lapset ovat suuressa eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, saako oma musiikkioppilaitos valtionosuutta vai ei. Soitonopiskeluun kuuluu paljon henkilökohtaista ohjausta, josta syystä sen tuntihinta nousee korkeaksi.

      Taataan taideharrastus, musiikkiharrastus ja soittotaito jokaiselle lapselle, joka sitä haluaa. Ettei se jää ainakaan rahasta kiinni. Niin että tässä maassa jokainen saisi soittaa ja laulaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti